Σχετικά

Ionian

«Η ευχαρίστηση στην εργασία προσδίδει τελειότητα στο αποτέλεσμα.»
Αριστοτέλης

Γειά σας! Το όνομα μου είναι Νίκος Μπιτσακίδης. Ασχολούμαι με την Πληροφορική, έχοντας κάνει μια εξειδίκευση τα τελευταία χρόνια στην δημιουργία εφαρμογών για iPhone και iPad. Το γραφείο μου βρίσκεται στην ακριτική, όμορφη Αλεξανδρούπολη των γραμμάτων και των ζεστών ανθρώπων, στην οποία γεννήθηκα και ανατράφηκα.

Οι ακαδημαϊκές μου σπουδές αφορούσαν το ευρύ πεδίο γνώσεων της επιστήμης των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, δείχνοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση στα μαθήματα της Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής, τα οποία και αγαπούσα ήδη από έφηβος. Χαίρομαι να ξεκινάω και να συμμετέχω σε συζητήσεις για την Τεχνολογία, όχι μόνο σε σχέση με την εξέλιξή της, αλλά ακόμα περισσότερο όταν αφορούν καινούργιες ιδέες που περιμένουν ανυπόμονα να σχηματοποιηθούν και να γίνουν πραγματικότητα, τις επιχειρηματικές προοπτικές και την κοινωνική χρησιμότητα τους.

Στην πορεία διαπίστωσα ότι η εξαιρετική γνώση των γλωσσών και των περιβάλλοντων προγραμματισμού με τα οποία επικοινωνούμε τις επιθυμίες μας σ’ έναν υπολογιστή και η ταχύτητα υλοποίησης των συλλήψεων μας δεν φτάνουν. Η αποτελεσματική μετάδοση των σκέψεων, των γνώσεων και των προσόντων μας, των προϊόντων και των υπηρεσιών μας προς το κοινό μέσω των ιστοσελίδων και των εφαρμογών που δημιουργούμε γι’ αυτούς τους σκοπούς, εξαρτάται επίσης από την αισθητική αρτιότητα και την ευκολία χρήσης των δημιουργημάτων μας. Που είναι ένα κεκτημένο που αποκτάται για έναν άνθρωπο της Τεχνολογίας μόνο έχοντας μια συνεχή τριβή με τον πολιτισμό και την αισθητική, μελετώντας τόσο την αρμονία της φόρμας που αποτέλεσε την βάση του κλασικού πολιτισμού, όσο και τις μοντέρνες τάσεις του μετα-Αριστοτελικού, βιομηχανικού και μετα-βιομηχανικού κόσμου.

Η σωστή επιχειρηματική οργάνωση των ιδεών μας, είναι μια υπόθεση στην οποία χωλένουμε λίγο στην Ελλάδα, συνηθισμένοι στην κουλτούρα των μικρών, ζεστών προσωπικών ή οικογενειακών επιχειρήσεων ή γραφείων. Κι όμως είναι ένα ζητούμενο για να μπορέσουν αυτές οι μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να μεγαλώσουν και να συμβάλουν έτσι στην ανάπτυξη μιας σύγχρονης χώρας και οικονομίας. Έτσι η προσωπική μου ενασχόληση, ειδικά φτάνοντας στο τέλος των σπουδών μου και βγαίνοντας πια στον επαγγελματικό στίβο, επικεντρώθηκε αρκετά στην σωστή οργάνωση μετά την σύλληψη τους και εκτέλεση καινοτόμων ιδεών, στην σωστή απεύθυνση και προώθηση τους και στην γενικότερη μελέτη των θεωρητικών οικονομικών. Θέλω οι πελάτες και οι συνεργάτες μου να είναι φιλόδοξοι – αλλά όχι ματαιόδοξοι – στους στόχους που θέτουν για τον εαυτό τους ή την επιχείρησή τους και είμαι πρόθυμος να χρησιμοποιήσω τις όποιες γνώσεις απέκτησα για να τους βοηθήσω στον βαθμό που μπορώ, όταν αυτοί οι στόχοι συμπεριλαμβάνουν και την χρήση νέων τεχνολογιών.

Το ζήτημα της κοινωνικής χρησιμότητας ή μη της Τεχνολογίας και των ιδεών που εκπληρώνονται ή εκτελούνται καλύτερα και γρηγορότερα μέσω αυτής είναι μια υπόθεση που απασχολεί το ανθρώπινο γένος από την στιγμή που αυτή εμφανίστηκε. Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στην Πληροφορική, από τα mainframes που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων και των εξελιγμένων κρατών κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, την επανάσταση του προσωπικού υπολογιστή το ’70, την πρώτη εξάπλωση του στα νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις την δεκαετία του ’80, την μαζική εξάπλωση των Windows και την εμφάνιση του Internet και του e-mail το ’90, την εξάπλωση των τελευταίων την πρώτη δεκαετία του αιώνα που διανύουμε μαζί με την καθιέρωση της μηχανής αναζήτησης Google, του E-commerce και του eBay και την εμφάνιση των κοινωνικών δικτύων τύπου MySpace, Facebook, Twitter, LinkedIn, μέχρι και την εξάπλωση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των ταμπλετών την δεκαετία μας και την καθιέρωση των κοινωνικών δικτύων ως απαραίτητο εργαλείο της προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής, τα ερωτήματα που βασανίζουν συνεχώς τον άνθρωπο είναι η ασφάλεια του σ’ αυτόν τον καινούργιο κόσμο στον οποίο η μηχανή έρχεται να τον βοηθήσει να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά ανάγκες που ήδη είχε, ο κίνδυνος της αποξένωσης του από τους άλλους και ο φόβος του «Θα τα καταφέρω ή θα μείνω ψηφιακά αναλφάβητος, απομακρυσμένος και περιθωριοποιημένος από την κάθε νεοεμφανιζόμενη γενιά που εξοικειώθηκε ακόμα περισσότερο με τον κόσμο της Τεχνολογίας»;

Κι όμως η Τεχνολογία έχει παίξει θετικό ρόλο στην χειραφέτηση του ανθρώπου, όπως έχει αποδειχτεί πλείστες φορές. Και οι ειδικοί της Τεχνολογίας είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε τον άνθρωπο να αντιληφθεί και να εκμεταλλευτεί τις νέες δυνατότητες που αυτή του δίνει, να του επιτρέψουμε να δει τις ιδέες και τις σκέψεις του που έχουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, να είναι συμβατές πια με τον κόσμο της Τεχνολογίας και διαδιδόμενες παντού με την ταχύτητα του φωτός, καθώς επίσης και για να άρουμε τους όποιους φόβους του προκύπτουν από την χρήση των υπολογιστών.

Ήταν μια σύντομη εισαγωγή στο ιστολόγιο μου, το οποίο θα διαπραγματεύεται όλα τα προηγούμενα θέματα που θίχθηκαν. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι που θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στις περιγραφές που έγιναν, θα εκτιμήσουν την προσπάθεια αυτή και θα αισθανθούν επίσης ελεύθερα να επικοινωνήσουν μαζί μου για την εκπλήρωση μέσω της σύγχρονης Τεχνολογίας των δικών τους ονείρων.

 

Νίκος Μπιτσακίδης
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών Δ.Π.Θ.
Αρ. ΤΕΕ: 127257
Βενιζέλου 38, Αλεξανδρούπολη
Τηλ./Fax: (+30)2551021508

E-mail: nikosbitsakidis@teemail.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s