Κανόνες για καινοτόμους

is5Έχει η καινοτομία κάτι μη σύνηθες για τα μέτρα μας; Σίγουρα ναι.

Αν κάποιος διακύρηττε στα τέλη του 19ου αιώνα, ότι οι άνθρωποι μια μέρα θα πετούσαν, θα τον χαρακτήριζαν παλαβό ή έστω ονειροπαρμένο. Αν κάποιος έλεγε στις αρχές του 20ου αιώνα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο μια μέρα θα είχαν το προσωπικό ή οικογενειακό τους μέσο μετακίνησης, το ίδιο. Αν κάποιος έλεγε στα τέλη του 20ου αιώνα ότι οι πανάκριβες εγκυκλοπαίδειες θα αντικαθίσταντο σε μεγάλο βαθμό μια μέρα από μια κοινά προσβάσιμη σε όλους ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια που θα ήταν κιόλας δωρεάν, πάλι το ίδιο.

Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι, είτε λέγονταν αδερφοί Wright, είτε Henry Ford, είτε Jimmy Wales, είναι αυτοί που με την πίστη τους στο φαινομενικά αδύνατο και την αποφασιστικότητα τους να το πραγματοποιήσουν, έδωσαν στις ανθρωπότητα δυνατότητες που πριν δεν είχε. Και το πιο σημαντικό, ανανέωσαν την πίστη της στην πρόοδο του ανθρωπίνου γένους.

Η καινοτομία πάντοτε εμπεριέχει την απόρριψη κανόνων, ειδώλων και κλισέ της εποχής. Κινείται από μια πεποίθηση ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος ή έστω διαφορετικός, με περισσότερες ελευθερίες, δυνατότητες και ανέσεις σε σχέση με πριν. Αλλά μπορεί μια βελτίωση της παρούσας σκέψης και κατάστασης, να λειτουργήσει χωρίς τους δικούς της κανόνες; Η απάντηση είναι όχι.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τις πιο φαενές ιδέες. Μπορεί να αφορούν μεγάλα σχέδια, όπως ήταν αυτή ενός μαζικά παραγόμενου και σχετικά οικονομικού αυτοκινήτου που θα διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορεί όμως και να αφορούν απλά πράγματα, όπως κάτι το οποίο θέλουν να αλλάξουν στην καθημερινή τους ζωή, στην δουλειά τους, στο γύρω τους περιβάλλον, όταν ταξιδεύουν ή βγαίνουν έξω, και το πιο σημαντικό, οι άνθρωποι αυτοί έχουν σκεφτεί τον τρόπο! Νομίζουν ότι είναι μόνοι. Κι όμως – κι αυτή είναι η μεγαλύτερη τους ελπίδα – υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που θα είναι οι αυριανοί επωφελημένοι, κι η πηγή κέρδους και αναγνώρισης από την υλοποίηση της ιδέας τους.

Αλλά ο καινοτόμος άνθρωπος θα είναι τελικά μόνο αυτός που θα σκεφτεί μαζί με μια κατάσταση που μπορεί και χρειάζεται να αλλάξει και την ιδέα για το πως αυτό θα πραγματοποιηθεί, και τον τρόπο και τα μέσα αλλαγής των πραγμάτων, που θα τα βάλει σε μια σειρά, που θα αναζητήσει και θα εμπνεύσει τους κατάλληλους ανθρώπους για να την υλοποιήσουν, θα ενορχηστρώσει τις προσπάθειες τους, θα καταφέρει να πείσει τους χρηματοδότες ή θα ρισκάρει δικά του κεφάλαια, θα συνεπάρει την κοινότητα των ανθρώπων που πριν βολεύονταν σε μια κατάσταση, θα δουλέψει σκληρά ώστε τελικά να μπορέσει να επιφέρει τις αλλαγές που είναι αναγκαίες. Ξεκινώντας στην αρχή ίσως με μια μικρή ομάδα ενθουσιωδών ανθρώπων, αλλά έχοντας πάντοτε την φιλοδοξία να συγκεντρώσει στην πορεία δίπλα του ένα μεγαλύτερο σύνολο που με σωστή οργάνωση, αρτιότητα στο αποτέλεσμα και αποτελεσματικότητα στην προώθηση του, θα αλλάξει τελικά τον τρόπο που σκέφτονται και εκπληρώνουν βασικές ανάγκες τους οι άνθρωποι.

Ή θα συμμετέχει σε ένα project με αυτά τα χαρακτηριστικά, ως εμπνευστής, ως διευθυντής, ως οργανωτής, ως χρηματοδότης, ως οικονομολόγος, ως εξειδικευμένος επιστήμονας, ως εργάτης, ως διαφημιστής είτε ως μέλος μιας κοινότητας που υποστηρίζει έναν κοινό σκοπό.

Προσπαθώντας να βοηθήσω ανθρώπους που θέλουν να γίνουν καινοτόμοι, θα παραθέσω κάποια βιβλία αναφοράς που έγραψαν άνθρωποι οι οποίοι άλλαξαν ως ένα βαθμό τον κόσμο μέσω της συμμετοχής τους σε καινοτόμα επιχειρηματικά ή κοινοτικά project και κατέθεσαν την εμπειρία τους. Ελπίζοντας ότι θα βρουν τον τρόπο, αλλά βασικά την ελπίδα, την υπομονή και την επιμονή για να το πραγματοποιήσουν.

Κι ένα άρθρο που συνοψίζει την «Τέχνη της Αρχής».

Καλή υλοποίηση!


MakingIdeasH_CVF_300
ArtofCommunity_coverÄ.indd

Σχολιάστε