schooX – εκεί που η γνώση δεν γνωρίζει γεωγραφικά όρια

Screen-shot-2011-10-06-at-11.15.35-AM

Συνήθως συνδέουμε το internet με το «ευχάριστο χάσιμο χρόνου» – κοινωνική δικτύωση, chat με τα φιλαράκια μας, on-line παιχνίδια, ενημέρωση, αθλητικά, κουτσομπολιό, ακρόαση νέων τραγουδιών κτλ. Αλλά το διαδίκτυο είναι θεωρητικά και πρακτικά ένα μέσο που μας δίνει απεριόριστες δυνατότητες – τι θα γινόταν λοιπόν αν χρησιμοποιούσαμε αυτές τις δυνατότητες για την προσωπική μας εκπαίδευση;

Στην πραγματικότητα το internet ξεκίνησε στα τέλη του ’60 ως ARPANET, ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ πανεπιστημίων, όμως η πρώτη μαζική διάδοση του το ’90 έγινε δυνατή μόνο όταν οι τεράστιες δυνατότητες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας που το μέσο παρείχε άρχισαν να ανακαλύπτονται από το ευρύ κοινό εκτός των πανεπιστημίων.

Παρ’ ολ’ αυτά, στις αρχές του νέου αιώνα η Wikipedia, μια ανοιχτής πηγής εγκυκλοπαίδεια, που έγινε δυνατή χάρη στην άμεση πρόσβαση χιλιάδων ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις στο internet, ήρθε να συναγωνιστεί επιτυχημένα καθιερωμένες επί αιώνες εγκυκλοπαίδειες όπως η Britannica, αποτελώντας μια τεράστια, άνευ προηγουμένου επιτυχία και αναδεικνύοντας ξανά τις τεράστιες δυνατότητες μαζικής και δωρεάν τηλεεκπαίδευσης μέσω internet. Δημιουργώντας στην πορεία μια πολύ ισχυρή, σχεδόν επαναστατική τάση χρησιμοποίησης του στην εκπαίδευση, καθώς επίσης και μια σύγχρονη αγορά επιμόρφωσης.

Πλέον υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πανεπιστημίων – μεταξύ αυτών τα πιο διάσημα του κόσμου – που προσφέρουν δωρεάν διαλέξεις και σεμινάρια, ακόμα και κανονικές σπουδές και πτυχία εξ απόστασης επί πληρωμή. Οι προοπτικές της εξ απόστασης εκπαίδευσης – χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες τηλεμετάδοσης βίντεο, κειμένου, ήχου, παρουσιάσεων σε πραγματικό χρόνο μέσω του σύγχρονου γρήγορου internet – πράγματι είναι λαμπρές.

Κάπου εδώ δίνεται η αφορμή για να παρουσιαστεί η πλατφόρμα schooX, μια από τις πιο προηγμένες στο αντικείμενο της εξ απόστασης εκπαίδευσης σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία έχει την βάση της στην Θεσσαλονίκη. Με την οποία έχω την τιμή να συνεργάζομαι ως προγραμματιστής, υλοποιώντας το τελευταίο διάστημα την έκδοση της για iPhone/iPad.

Τι είναι το schooX;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα schoox.com:

Σχετικά με εμάς

Τι είναι το schooX

Σε 5 λέξεις

Μια ακαδημία για αυτοδίδακτους

Σε 25 λέξεις

Μια Ακαδημία όπου οι αυτοδίδακτοι μπορούν να κερδίσουν εμβλήματα και πιστοποιητικά σε απευθείας σύνδεση χτίζοντας ένα γερό χαρτοφυλάκιο με προσόντα και οι ειδικοί να διδάξουν σε απεύθειας σύνδεση κεφαλαιοποιώντας τις γνώσεις τους.

Σε 125 λέξεις

Το schooX είναι μια Ακαδημία για αυτοδίδακτους που σκοπεύει να επαναστατικοποιήσει και να δημοκρατικοποιήσει την εκπαίδευση. Οι αυτοδίδακτοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε απευθείας σύνδεση από ένα ευρύ πεδίο παρόχων μαθημάτων και γνώσεων, να δημιουργήσουν προσωποποιημένα επιμορφωτικά σεμινάρια σε κάθε αντικείμενο και να χτίσουν ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο προσόντων και ικανοτήτων που θα μπορέσουν να προωθήσουν και να το χρησιμοποιήσουν ακόμη και για να βρουν δουλειά. Οι Ειδικοί, οι Εταιρίες Εκπαίδευσης και τα Επιμορφωτικά Ινστιτούτα όπως τα Κολλέγια και τα Πανεπιστήμια μπορούν να δημιουργήσουν εκπληκτικά εύκολα μαθήματα σε απευθείας σύνδεση στο schooX και να διδάξουν σε απευθείας σύνδεση. Αν θέλουν να κερδίσουν το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να θέσουν μια τιμή, να χρησιμοποιήσουν ενσωματωμένα εργαλεία για να προωθήσουν τα μαθήματα τους και να καταγράψουν τις μετατροπές και τα οικονομικά τους. Επιπροσθέτως, μπορούν ακόμα και να δημιουργήσουν την δική τους δημόσια ή ιδιωτική ακαδημία μέσα απ’ το schooX και να φτιάξουν τις δικές τους κοινότητες. Έτσι θα έπρεπε να είναι η μάθηση.

Γιατί το schooX

Η εκπαίδευση είναι σημαντική και την χρειαζόμαστε όλοι ώστε να βρούμε μια καλή δουλειά, να βγάλουμε χρήματα και τελικά να βελτιώσουμε την ζωή μας. Αλλά το να αποκτήσεις μια καλή εκπαίδευση γίνονται όλο και πιο δύσκολο και ακριβό. Επίσης είναι χρονοβόρο. Το χειρότερο είναι ότι στο τέλος της μέρας ακόμα και ένα πτυχίο δεν εξασφαλίζει τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για την καριέρα μας. Μια πολύ σημαντική επανάσταση έγινε στην εκπαίδευση επειδή το Internet αλλάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι εκπαιδεύονται. Οι άνθρωποι μπορούν να συνδυάσουν τα καλύτερα μαθήματα από παγκόσμιους ειδικούς, εταιρίες εκπαίδευσης και εκπαιδευτικά ινστιτούτα και να αποκτήσουν την εκπαίδευση τους γρήγορα και φτηνά. Το schooX είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της επανάστασης.

Η αποστολή μας

Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μάθουν, να ενδυναμώσουν τα προσόντα τους και να βελτιώσουν τις ζώες τους με τον πιο ευχάριστο δυνατά τρόπο.

Η ιστοσελίδα παρουσιάζεται στα αγγλικά και ισπανικά, τις πιο διαδιδομένες γλώσσες παγκοσμίως, δείχνοντας φανερά τον προσανατολισμό της προς το παγκόσμιο (παρά το τοπικό) κοινό που ενδιαφέρεται για εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία, προσφέρει δυνατότητες παρουσίασης διαλέξεων μέσω βίντεο, youtube, παρουσιάσεων, ιστοσελίδων, slideshare, scorm, συνδέσμων, κειμένων κτλ., πράγματι οποιουδήποτε μέσου μπορεί και πρέπει να έχει ένας καθηγητής στην διάθεση του ώστε να κάνει κατανοητά και εύληπτα τα μαθήματα του.

Δίδεται επίσης η δυνατότητα εξετάσεων χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές εξέτασης που συνηθίζονται στην μη διαδικτυακή εκπαίδευση, όπως ερωτήσεις με σωστό-λάθος, πολλαπλής επιλογής, πολλαπλών απαντήσεων, γραπτών απαντήσεων κτλ. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικών επιτυχούς παρακολούθησης ενός μαθήματος, είτε παρακολουθώντας μια σειρά διαλέξεων είτε/και περνώντας μια εξέταση μετά το πέρας τους. Υπάρχουν δεκάδες κατηγορίες μαθημάτων και δεκάδες Ακαδημίες από τις οποίες ο αυτοδίδακτος μπορεί να διαλέξει, και χιλιάδες μαθήματα και διαλέξεις για να παρακολουθήσει ώστε να βελτιώσει τα προσόντα και τις ικανότητες του, μερικά μάλιστα είναι προσφορές προς το μαζικό κοινό που διψάει για παραδόσεις υψηλής ποιότητας, πανεπιστημίων διεθνούς φήμης όπως το Yale και το Harvard, άλλα πάλι απευθύνονται σε πιο εξειδικευμένο κοινό, με το schooX να έχει αναπτύξει ιδιαίτερα, έχοντας εξασφαλίσει αποκλειστικές συνεργασίες με τις γνωστότερες ακαδημίες στον τομέα όπως η Asterleaf και η INNOVALEARN, την άρτια εκπαίδευση και την παροχή πιστοποιητικών γνώσης υψηλού κύρους στον τομέα της εστίασης.

Είναι μια πραγματικά εκπληκτική πλατφόρμα, η οποία μάλιστα, όπως προειπώθηκε, δημιουργείται και εξελίσσεται από μια ελληνική εταιρία.

Σας αφήνω να την ανακαλύψετε, τόσο στην web έκδοση της:

http://www.schoox.com

Όσο και στην έκδοση της για iPhone/iPad, την οποία και προγραμματίζω:

https://itunes.apple.com/us/app/schoox/id778614292?mt=8

Για όσους κατέχουν κινητό ή ταμπλέτα που τρέχει λειτουργικό σύστημα Android υπάρχει επίσης διαθέσιμη έκδοση του mobile schoox:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.schoox&hl=en

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s