programmable web – ένας κόσμος ανοιχτός προς αξιοποίηση

pwlogopuzzle-w320Τα ανοιχτά δεδομένα αποτελούν μια από τις υπό διαμόρφωση τεχνολογικές επαναστάσεις της εποχής μας. Προσβλέποντας στην καλύτερη αξιοποίηση τους από τους χρήστες είτε/και στην εξάπλωση της πλατφόρμας τους, χιλιάδες εμπορικοί ιστότοποι μαζί με δημόσιους οργανισμούς έχουν ανοίξει ένα μέρος ή όλα τα δεδομένα τους στους χρήστες τους.

Είναι αυτό ανησυχητικό; Θα έχουν πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μας που (κακώς) δημοσιεύουμε σε διάφορα social networks άνθρωποι που δεν θέλουμε; Όχι, δεν είναι αυτή η περίπτωση που συζητάμε.

Πηγαίνοντας στον ιστότοπο programmable web οι όροι που θα συναντήσουμε είναι API και Mashup. Τι σημαίνουν;

Το API είναι ένα περιβάλλον που δίνει μια ιστοσελίδα ή ένας οργανισμός στους προγραμματιστές ώστε να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του οι χρήστες για δικές τους εφαρμογές. Στην περίπτωση του YouTube π.χ.:

To API δεδομένων επιτρέπει στους χρήστες να ενσωματώσουν το πρόγραμμα τους με το YouTube και του επιτρέπει να εκτελέσουν πολλές από τις λειτουργίες που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα. Τους δίνει την δυνατότητα να ψάξουν για βίντεο, να ανακτήσουν τις στάνταρ ροές, και να δουν το σχετικό περιεχόμενο. Ένα πρόγραμμα επίσης μπορεί να πιστοποιηθεί ως χρήστης ώστε να ανεβάσει βίντεο, να τροποποιήσει τις λίστες παιξίματος του χρήστη και πολλά ακόμη.

Το Mashup πάλι είναι το περιβάλλον που θα παρουσιάσει προς τον τελικό χρήστη ο προγραμματιστής. Το περιβάλλον αυτό θα αποστείλει αιτήσεις για δεδομένα στον ιστότοπο χρησιμοποιώντας το API, θα λάβει πίσω μια απάντηση και στην συνέχεια θα επεξεργαστεί την ληφθείσα πληροφορία ώστε να τις δώσει μια αξιοποιήσιμη μορφή. Στην περίπτωση του YouTube πάλι:

Αυτή η ενσωμάτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληθώρα χρήσεων όπως την ανάπτυξη μιας εφαρμογής στο web που θα επιτρέπει στους χρήστες να φορτώσουν βίντεο στο YouTube, ή μιας εφαρμογής για desktop ή κινητό που θα φέρει την εμπειρία του YouTube σε μια νέα πλατφόρμα. Το API δεδομένων δίνει στους χρήστες προγραμματική πρόσβαση στα βιντεό και στις πληροφορίες χρήστης που έχουν αποθηκευτεί στο YouTube. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσωποποιηθεί μια ιστοσελίδα ή εφαρμογή με τα τις υπάρχουσες πληροφορίες για τον χρήστη όσο και για εκτελεστούν ενέργειες όπως ο σχολιασμός και η αξιολόγηση βίντεο.

Το ΥouTube δεν είναι φυσικά μόνο του, παρόμοιες λειτουργίες έχουν ενσωματωθεί σε όλες τις άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter, το LinkedIn και το GoogleMaps.

Στην περίπτωση του Facebook ή του LinkedIn ο προγραμματιστής μιας ιστοσελίδας με χρήστες π.χ. μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα ενός χρήστη που έκανε login μέσω Facebook ή LinkedIn, ώστε να λάβει και να συμπληρώσει αυτόματα τα δεδομένα του χρήστη στην ιστοσελίδα του αντί ο χρήστης να αναγκαστεί να τα πληκτρολογεί ξανά. Ή να δημοσιεύσει αυτομάτως στην ιστοσελίδα τις νέες αναρτήσεις του χρήστη στο Facebook ή το LinkedIn.

Στην περίπτωση του GoogleMaps, ο προγραμματιστής μιας ιστοσελίδας μπορεί π.χ. να εμφανίσει αυτόματα έναν χάρτη με επισημασμένη την ακριβή διεύθυνση του χρήστη, σύμφωνα με αυτή που του έδωσε γραπτά ο χρήστης της ιστοσελίδας σε κάποια φόρμα. Σκεφτείτε πόσο μεγάλη βοήθεια μπορεί να είναι αυτό σε μια ιστοσελίδα-επαγγελματικό οδηγό, όπου δίνοντας την διεύθυνση του ο επαγγελματίας μπορεί αυτομάτως να δει μαζί με τα άλλα στοιχεία του που απεικονίζονται στους χρήστες του επαγγελματικού οδηγού, να εμφανίζεται και ένας χάρτης με το που βρίσκεται το γραφείο ή το μαγαζί του!

Κι αυτό είναι μόνο ή αρχή. Εκατοντάδες εξειδικευμένα sites έχουν ανοίξει ή ανοίγουν τα δεδομένα τους και οι δυνατές χρήσεις είναι πράγματι άπειρες.

Είστε γιατρός; Ένα χαρακτηριστικό API που μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο είναι αυτό με δεδομένα για τον καρκίνο. Σύμφωνα με την περιγραφή του:

Η υπηρεσία προσφέρει μια ενσωματωμένη συλλογή βιοιατρικών δεδομένων για τον καρκίνο. Οι πόροι καλύπτουν μια γκάμα από λεπτομερείς, τεχνικές πληροφορίες για τα γονίδια και τις πρωτείνες, μαζί με πληροφορίες για θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου κλινικών πρωτοκόλλων, οντολογίες ασθενών και φάρμακα. Η υπηρεσία συλλέγει δεδομένα από 23 επίσημες πηγές σε μια ολοκληρωμένη αποθήκη.

Είστε δάσκαλος και σκέφτεστε πως στοχευμένες ψηφιακές περιηγήσεις σε διάσημα μουσεία θα είναι άκρως ενδιαφέρουσες και εκπαιδευτικές για τα παιδιά; Το API αυτό, όπως και άλλα παρόμοια, μπορεί και να σας ενδιάφερουν:

Το Μουσείο του Άμστερνταμ είναι ένα ιστορικό μουσείο στην πόλη του Άμστερνταμ, στην Ολλανδία. Το μουσείο χρησιμοποιεί AdLib Συστήματα πληροφοριών για τις ψηφιακές συλλογές του, που εκθέτουν έναν αριθμό από φωτογραφίες, πίνακες, εικόνες αντικειμένων και πολλά άλλα.

Είστε δημοσιογράφος που ετοιμάζει ένα άρθρο για τις προσεχείς ευρωεκλογές και προσπαθεί να βρει τα αποτελέσματα των προηγούμενων ψηφοφοριών και μάλιστα να φιλτράρει την πληροφορία που θέλει ακριβώς; Αυτό το API μπορεί και να σας ενδιαφέρει:

Το It’s Your Parliament παρέχει μια σύνοψη των ψήφων που καταμετρήθηκαν για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των επιδόσεων των ανεξαρτήτων και των πολιτικών ομάδων.

Είστε έμπορος ρούχων και προσπαθείτε να αποφασίσετε ποια συλλογή ακριβώς σας ενδιαφέρει να μεταπωλήσετε στους πελάτες σας; Είστε πελάτης που ψάχνει τις πιο φτηνές και καλύτερες προσφορές στο Internet για ψώνια και ταξίδια; Αυτό το API ίσως και να σας ενδιαφέρει:

Χρησιμοποιήστε τα API της Kelkoo για ψώνια και τουρισμό ώστε να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα της Kelkoo για τις εφαρμογές σας που έχουν σχέση με σύγκριση τιμών. Ψάξτε τις βάσεις δεδομένων χιλιάδων εμπόρων και πάρτε επίσης αξιολογήσεις από τους χρήστες. Ψάξτε για προιόντα με λέξεις-κλειδιά, ταξινομημένα αποτελέσματα, συγκρίνετε προιόντα και τιμές από διάφορους εμπόρους, φιλτράρετε τα σύμφωνα με εύρος τιμής, φτιάξτε μια ζωντανή αναζήτηση πτήσεων και ξενοδοχείων, ελέγξτε τις σελίδες αποτελεσμάτων και πολλά άλλα.

Αυτές ήταν κάποιες ενδεικτικές χρήσεις από τις άπειρες πραγματικά που μπορούν να γίνουν στα 9830 ανοιχτά API του site programmable web.

Ελπίζω ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βρει το θάρρος να μου απευθυνθεί, ώστε να βρούμε μαζί τα δεδομένα που τον ενδιαφέρουν, τους τρόπους χρήσης που του ταιριάζουν, καθώς και για να προγραμματίσω τις εφαρμογές που θα προσαρμοστούν απόλυτα στις ανάγκες του. Έχοντας κάνει εξειδίκευση στην διπλωματική μου εργασία για την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών σε τεχνικές Data Mining (Εξόρυξης Δεδομένων), μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα αποτελέσματα θα είναι πέραν κάθε αναμενομένου.

Τέλος, μια τελευταία εξέλιξη στον τομέα που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει προς το κοινό ένα πλήθος δεδομένων προσδοκώντας πολλαπλά οφέλη.

Περισσότερα στον ιστότοπο της ανοιχτής πλατφόρμας Δημόσιων Δεδομένων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s