Intelligent Life – το περιοδικό που διαμορφώνει εξελίξεις

greek

Φαινομενικά ένα περιοδικό για την κουλτούρα και το lifestyle δεν θα είχε θέση σε ένα ιστολόγιο για την Τεχνολογία. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι…

Το Intelligent Life ως διεθνής έκδοση είναι ένα διμηναίο πολιτιστικό περιοδικό που εκδίδεται από το Economist. Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2007 ως τετραμηνιαία έκδοση, ενώ πριν εκδιδόταν ετήσια κάθε καλοκαίρι. Κι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες, μαζί με την Σερβία και την Λιθουανία, που έχουν το προνόμιο, το Intelligent Life να κυκλοφορεί στην μητρική τους γλώσσα, κι όχι απλά μεταγλωττισμένο, αλλά προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το intelligentlife.gr

Το Intelligent LifeGreece, το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2011, είναι το διμηνιαίο lifestyle περιοδικό του Economist. Καλύπτει θέματα που αφορούν την τέχνη, το στυλ, τον πολιτισμό, τα ταξίδια, το φαγητό, τον αθλητισμό, τη μουσική και οτιδήποτε αφορά τη σκέψη και τη δημιουργία. Αποτελεί μια συλλογή γνώσεων και εμπειριών, ένα παράθυρο στις διεθνείς νέες θεωρητικές τάσεις, αλλά και στις νέες πρακτικές εφαρμογές που βελτιώνουν τη ζωή μας.

Απευθύνεται σε αυτούς που θεωρούν τη γνώση ευχαρίστηση, που επιδιώκουν να εμπλουτίσουν τη σκέψη τους, που θέλουν να αυξήσουν τις επιλογές τους, που είναι ανοιχτοί στην καινούργια, καινοτόμα άποψη. Σε όσους πιστεύουν ότι η γνώση δεν είναι μονοσήμαντη, σε όσους πιστεύουν ότι knowledge is pleasure…

Κάθε τεύχος αποτελεί σημείο συνάντησης για προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για την προσφορά τους και το επίπεδο διανόησής τους από την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Αγοράζοντας το περιοδικό από τα περίπτερο, αυτό που θα σου κάνει πρώτα εντύπωση είναι το πόσο πυκνογραμμένο είναι – 130 σελίδες στην τιμή των 5€, αλλά πράγματι γεμάτες με περιεχόμενο. Ξεφυλλίζοντας το θα καταλάβεις ότι τα 5€ είναι ένα ελάχιστο αντίτιμο μπροστά σ’ αυτά που σου προσφέρει. Διαβάζοντας το προσεχτικά, θα καταλάβεις ότι το περιοδικό αυτό μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή!

Μέσα στην γενικότερη απαισιοδοξία των καιρών μας, είναι ο φορέας μιας αντίληψης που μπορεί και πράγματι κάνει την διαφορά. Η ανάγνωση του και η σκέψη πάνω στο περιεχόμενο των άρθρων του γεννάει μια αισιόδοξη ματιά του κόσμου, στον οποίο η γνώση, η τέχνη, η επιστήμη, η οικονομία και η καινοτομία μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους σωστά ώστε η πλάση να γίνει πλουσιότερη τόσο υλικά όσο και πνευματικά. Παρουσιάζοντας ανθρώπους – και τιμώντας ιδιαίτερα Έλληνες – ιδέες και κουλτούρα που μπορούν να το φέρουν σε πέρας.

Κι αν στην εποχή μας ο σκεπτικισμός ως προς τις εφαρμογές και τις συνέπειες της επιστήμης φαίνεται να κυριαρχεί ως τάση, το περιοδικό, τουλάχιστον στην Ελληνική έκδοση του, έρχεται αρκετές φορές να λειτουργήσει ως η υπενθύμιση του πνεύματος του Francis Bacon. Η επιδίωξη της γνώσης, η πρόοδος της εφαρμοσμένης επιστήμης, η διάχυση των αποτελεσμάτων της στον κόσμο και τελικά η έλλογη εκμετάλλευση της Φύσης μέσω της επιστήμης από τον άνθρωπο, είναι αυτή που γεννά το φως μέσα από το σκοτάδι, την ανάπτυξη μέσα από την φτώχεια, ίσως ακόμα και την πνευματικότητα μέσα από την αμφιβολία.

Φτάνει η χρήση της να υπόκειται σε κάποιους ηθικούς κανόνες θα συμπλήρωνα προσωπικά. Τόσο ο Francis Bacon, όσο και ο προγενέστερος του Roger Bacon, ήλπιζαν ότι η πρόοδος της εφαρμοσμένης επιστήμης θα γλίτωνε τον άνθρωπο από τα δεινά του, δόξαζοντας έτσι και τον Θεό που έδωσε σε κάποιους ανθρώπους το χάρισμα της εξυπνάδας, της αναζήτησης της γνώσης και της ικανότητας εφαρμογής της. Επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τον 19ο και 20ο αιώνα, αλλά παράλληλα με το εξελιγμένο άροτρο που έδωσε την δυνατότητα στην αγροτική παραγωγή να μεγαλώσει και να θρέψει τον ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό της γης και τις εφευρέσεις της ιατρικής που ανακούφισαν τους ασθενείς και μεγάλωσαν το προσδόκιμο ζωής, ήρθαν και τα χημικά όπλα και τόσες άλλες εφευρέσεις που δυσφήμισαν την επιστήμη. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο μιλούσαν και για την ανάγκη μιας «θεολογίας της επιστήμης», κάτι που ακόμα κι αν δεν μπορεί να πάρει το ίδιο όνομα στις λιγότερο θρησκευόμενες μέρες μας, είναι ανάγκη να ανακαλυφθεί.

Ξαναγυρίζοντας στο περιοδικο, άλλες φορές πάλι δρα ως η υπενθύμιση του πνεύματος του Michelangelo Buonarroti και των Ποιητικών του Αριστοτέλη, που επηρέασαν όσο κανένα άλλο βιβλίο την υψηλή τέχνη της Αναγέννησης.

Κι άλλες φορές ως η υπενθύμιση του πνεύματος του Steve Jobs ή του Henry Ford. Σε μια εποχή όπου το καθεστώς της λιτότητας αποτελεί το ultima ratio στην Νότια Ευρώπη και όλα μοιάζουν ώρες ώρες σταματημένα, στατικά και σε παρακμή, κι όμως υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να ηγηθούν και να οργανώσουν την προσπάθεια άλλων ανθρώπων, λίγων ή χιλιάδων για έναν κοινό επιχειρηματικό σκοπό, προκαλώντας ένα ρήγμα στο σύμπαν και διαμορφώνοντας τελικά έναν κόσμο περισσότερο εμπνευσμένο, λιγότερο ελεγχόμενο από τις γραφειοκρατίες και περισσότερο διαμορφωμένο από τις ανάγκες και τα θέλω των κοινωνιών, με πιο πολλές δυνατότητες απ’ όσες τον βρήκαν.

Δεν θα αναφερθώ τόσο πολύ στους πασίγνωστους επιχειρηματίες που παρουσιάστηκαν μέσα στις σελίδες του περιοδικού, όντας αυτό και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Σταύρος Νιάρχος, ο Πρόδρομος Μποδοσάκης κτλ. – λείπει μέχρι στιγμής σίγουρα ένα άρθρο για τον Ευγένιο Ευγενίδη. Αποτελούν μια υπενθύμιση απλά για τον επιχειρηματικό κόσμο, για το που μπορεί να φτάσει το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα, όταν δεν αυτοπεριορίζεται στον οικονομισμό του Ricardo και στην εξάρτηση από τις κρατικές πρωτοβουλίες, αλλά επιθυμεί διακαώς να διαμορφώσει και να καθορίσει την εποχή του.

Θα κάνω όμως και μια υποσημείωση από την πλευρά μου ότι η αρετή που οδηγεί στην ευδαιμονία σύμφωνα με τον Αριστοτέλη δεν είναι ούτε η υπερβολή – το κέρδος – ούτε η έλλειψη – η ζημία – αλλά το δίκαιο. Όσον αφορά τις οικονομικές υποθέσεις μας, να μην αδικείσαι αλλά ούτε και να αδικείς; Η έκφραση του αυτή συμπυκνώνει και άλλα μη προφανή νοήματα, που αναλύονται πολύ καλά στο κλασικό πια βιβλίο του «Ηθικά Νικομάχεια», οι δε αρχές και εφαρμογές της φιλοσοφημένης διαχείρισης στο εξαίρετο βιβλίο του Χαρίδημου Τσούκα «Αν ο Αριστοτέλης ήταν διευθύνων σύμβουλος».

Φεύγοντας από το καθαρά επιχειρηματικό πλαίσιο του περιοδικού, θα ήθελα και θα πρέπει να αναφερθώ όμως ιδιαίτερα σε κάποιους από τους πολλούς άλλους ανθρώπους που κόσμισαν το εξώφυλλο ή τις μέσα σελίδες των 8 μέχρι στιγμής τευχών του περιοδικού με συνεντεύξεις τους. Νίκος Λυγερός, Γιάννης Σμαραγδής, Peter Economides, Γιώργος Βερνίκος, Γιάννης Τσελεπός, Δημήτρης Νανόπουλος, Γιάννης Βαρουφάκης, Στέλιος Ραμφός, Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των ανθρώπων αυτών δεν είναι η επιτυχία τους. Δεν είναι ούτε καν το ότι ο καθένας τους προσωπικά είναι leader στον τομέα του. Είναι η φωτεινή αύρα τους, η ικανότητα τους μέσα από τα λόγια και τις πράξεις τους, να μας εμπνέουν, να μας πείθουν ότι εκτός από την προσωπική επιτυχία μας, ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος και η χώρα που ζούμε να ακμάσει, ως αποτέλεσμα των ίδιων των πράξεων μας, χάρη στην δουλειά, την γνώση, την έρευνα, την διαρκή προσπάθεια, την ελπίδα. Κι αυτά τα χαρίσματα και οι ασκήσεις του πνεύματος, είναι τα υλικά που μας χρειάζονται περισσότερο απ’ όλα – ειδικά στους νέους ανθρώπους με μόρφωση – για να διώξουμε το σκοτάδι και την αμφιβολία τόσο μέσα στην ψυχή μας, όσο και εξωτερικά, στην αντίληψη του γύρω μας κόσμου και των προοπτικών του.

Όπως θα έλεγε και ο Dr. Vitaly Tepikin, συγγραφέας του «Κουλτούρα και Ιντελλιγκέντσια», η Ιντελλιγκέντσια χαρακτηρίζεται από:

  • Ανεπτυγμένα για την εποχή της ηθικά ιδανικά, ευαισθησία προς τον συνάνθρωπο, διακριτικότητα στις εκδηλώσεις
  • Ενεργή διανοητική εργασία και διαρκή αυτο-μόρφωση
  • Πατριωτισμό, που βασίζεται στην πίστη στους ανθρώπους της και μια ολόθερμη, ανεξάντλητη αγάπη για την μικρή και μεγάλη πατρίδα
  • Δημιουργική δραστηριότητα ως κρίσιμο κομμάτι του τρόπου ζωής της Ιντελλιγκέντσιας (κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους καλλιτέχνες, αλλά και για τους επιστήμονες και τους μηχανικούς – περιλαμβάνοντας από την δημιουργική προσέγγιση της κύριας εργασίας τους μέχρι την κουλτούρα της ψυχαγωγίας τους, τα χόμπυ και τις πρακτικές αυτοβελτίωσης, όπως ο αθλητισμός και η ορειβασία)
  • Ανεξαρτησία, φιλοδοξία για την ελευθερία της αυτο-έκφρασης και αναζήτηση του εαυτού της μέσα από αυτήν

Το Intelligent Life Greece, πέρα από ένα μέσο ανάδειξης της καινοτόμας και τολμηρής επιχειρηματικότητας, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την διαμόρφωση μιας κοινωνικής ομάδας μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το θέμα βέβαια είναι και ποιο ρόλο έχει παίξει ιστορικά η Ιντελλιγκέντσια, με τις διάφορες μορφές που έχει εμφανιστεί στην πορεία του χρόνου. Η Ιντελλιγκένσια είναι μια κοινωνική ομάδα στην οποία ειδικά οι λαοί του «ορθόδοξου τόξου» επιφυλλάσαμε πάντοτε ιδιαίτερες τιμές, ελπίζοντας ότι η πολύπλευρη μόρφωση κάποιων ανθρώπων θα φωτίσει τόσο την κατάσταση του κόσμου, όσο και θα βρει τα μέσα για να τον βελτιώσει ή να τον αλλάξει – άλλωστε η ξακουστή στην οικουμένη «Αλληγορία του Σπηλαίου» είναι σύλληψη ενός Έλληνα ονόματι Πλάτωνα, ανεξάρτητα με το αν κάποιος συμφωνεί με την «Πολιτεία» του ή όχι.

Αλλού πάντως η Ιντελλιγκέντσια συντήρησε μια κατάσταση που την καθιστούσε προνομιούχο στρώμα, επιδιώκοντας να διαφυλάξει την γνώση για τον εαυτό της παρά να την διαδώσει ή να την εφαρμόσει.

Αλλού πάλι έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο όχι απλά στην μελέτη αλλά και στην περαιτέρω διεύρυνση και κυρίως στην εφαρμογή της γνώσης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Κι αλλού πάλι – σαν άλλος Προμηθέας – προσπάθησε να διαδώσει την γνώση στα άλλα στρώματα της κοινωνίας πιστεύοντας ότι η μόρφωση του λαού θα ανεβάσει το επίπεδο του, με σκοπό πολλές φορές ακόμα και την εθνική απελευθέρωση ή ανάταση.

Αφήνω τον αναγνώστη του ιστολογίου να ανακαλύψει την ελληνική έκδοση του Intelligent Life μέσα από την ιστοσελίδα του – αλλά ακόμη περισσότερο αγοράζοντας το – και να κρίνει από μόνος του τόσο την σκοπιμότητα ύπαρξης μιας ελληνικής Ιντελλιγκέντσιας όσο και τον χαρακτήρα της προσπάθειας.

http://www.intelligentlife.gr

Και για όσους επίσης γνωρίζουν αγγλικά και κατέχουν συσκευή iPad, η διεθνής έκδοση του Intelligent Life είναι προσβάσιμη δωρεάν, κατεβάζοντας το περιοδικό από εδώ:

https://itunes.apple.com/us/app/intelligent-life/id393888093?mt=8

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s