Νομικοί και Πληροφορική Ι

legal-itΝομικοί και πληροφορική, εκ πρώτης όψης φαίνεται μια δύσκολη σχέση! Κι όμως στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, η πληροφορική λύνει τα χέρια ενός πολυάσχολου νομικού.

Η πρώτη επαφή των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων με την πληροφορική έγινε με την εμφάνιση του κειμενογράφου. Καθίσταται αναγκαία εδώ μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Πριν όχι και τόσα πολλά χρόνια η δακτυλογράφηση των απαραίτητων για την εργασία ενός δικηγόρου ή συμβολαιογράφου νομικών εγγράφων, γινόταν με το τότε κλασικό εργαλείο δουλειάς τους, την γραφομηχανή.

Όμως η δακτυλογράφηση με την γραφομηχανή ήταν ευάλωτη στα εκ παραδρομής σφάλματα ή στην ανάγκη επαναδιατύπωσης εκφράσεων, που διαπιστώνονταν εκ των των υστέρων ή κατά την διάρκεια της δακτυλογράφησης, και οι αναγκαίες διόρθωσεις γίνονταν υποχρεωτικά με την χρήση blanco ή ακόμα χειρότερα με επαναδακτυλογράφηση του ίδιου κειμένου.

Η ποιότητα ανάγνωσης ενός κειμένου εξαρτώνταν από την κατάσταση των ακίδων της γραφομηχανής καθώς και της μελανοταινίας.

Παρομοιότυπα κείμενα – και είναι σύνηθες για τους νομικούς να γράφουν κείμενα με βάση έναν οδηγό, παραλλάσοντας λεπτομέρειες – ήταν αναγκαίο να ξαναγραφούν όσες φορές απαιτούνταν. Τυχόν αντίγραφα του ίδιου κειμένου γινόταν εφικτά με την χρήση καρμπόν, όμως εάν ο δικηγόρος χρειάζονταν πάνω από 3 αντίγραφα του ίδιου κειμένου αναγκαζόταν να καταφύγει στην επαναδακτυλογράφηση ή την φωτοτύπιση.

Όλα αυτά σήμαιναν την ανάγκη επιπλέον συγκέντρωσης, την σπατάλη χρόνου και χρήματος στα αναλώσιμα, αλλά ήταν, πριν την εμφάνιση της σύγχρονης τεχνολογίας, κι ένα βάρος που ήταν αδύνατό να αποφευχθεί.

Ο κειμενογράφος ήρθε να άρει αυτό το βάρος.

Πια κάθε λάθος που γινόταν στην δακτυλογράφηση μπορούσε να διορθωθεί, κι η επιθυμία επαναδιατύπωσης εκφράσεων μπορούσε να εκπληρωθεί με μια απλή διόρθωση του κειμένου που εμφανιζόταν στον υπολογιστή, πριν ή και μετά την εκτύπωση.

Η ποιότητα της εκτύπωσης κι επομένως και της ποιότητας ανάγνωσης του κειμένου από τρίτους, ξεκινώντας στην αρχή από τους εκτυπωτές dot matrix φτάνοντας στους σημερινούς προσιτούς σε κόστος laser printers, συνεχώς και αναβαθμιζόταν. Επίσης ο κειμενογράφος έδινε στους νομικούς την δυνατότητα χρησιμοποίησης διαφορετικών γραμματοσειρών, μεταβλητού μεγέθους σε σύγκριση με την μία, σταθερού μεγέθους γραμματοσειρά της γραφομηχανής, την δυνατότητα αλλαγής των περιθωρίων, αυτόματης αρίθμησης, γενικώς την δυνατότητα σωστής στοιχειοθέτησης.

Η επαναδιατύπωση παρόμοιων κειμένων γινόταν πλέον μια πανεύκολη διαδικασία, παραλλάσσοντας απλώς λίγο το αρχικό κείμενο-οδηγό και σώζοντας τις αλλαγές σε άλλα αρχεία. Η φωτοτύπιση, η επαναδακτυλογράφηση και το καρμπόν αντικαταστάθηκαν από την απεριόριστη δυνατότητα εκτύπωσης όσων αντιγράφων του ίδιου κειμένου καθίσταντο αναγκαίες ανά πάσα στιγμή.

Αυτή ήταν η πρώτη – και επιτυχημένη – σύνδεση των νομικών με την πληροφορική. Όμως οι δυνατότητες που τους έδωσε στην πορεία είναι πράγματι ανεξάντλητες. Το άρθρο αυτό προτρέπει τους νομικούς να εγκαταλείψουν τους ενδοιασμούς τους και να τις ανακαλύψουν.

Εφαρμογές για υπολογιστή

Ένας δικηγόρος της εποχής μας έχει λίγο χρόνο για χάσιμο, αλλά πολλά πράγματα για να θυμάται και πολλά έγγραφα για να διατυπώσει σωστά.

Πελάτες, υποθέσεις, ραντεβού, νόμοι, κείμενα, σημειώσεις, δικαστήρια, παρουσιάσεις, λογιστικά, παραστατικά, η επαγγελματική του ζωή χωρίς οργάνωση είναι μια κόλαση. Εδώ έρχεται να τον βοηθήσει η νέα τεχνολογία, ώστε να αποβάλει το άγχος του και να του επιτρέψει να εκπληρώσει γρηγορότερα και πιο ποιοτικά κάθε πιθανή παρουσιαζόμενη ανάγκη του.

Ραντεβού-επαφές

People app, Calendar app (για Windows 8)
Οι δύο αυτές εφαρμογές που ενσωματώθηκαν στα καινούργια Windows, επιτρέπουν στον δικηγόρο να καταχωρήσει τα ονοματεπώνυμα των πελατών και των επαφών του καθώς και τα ραντεβού του, αντικαθιστώντας την ατζέντα του.

AddressBook, iCal (για Mac)
Οι δύο αντίστοιχες εφαρμογές για την καταχώρηση επαφών και συναντήσεων, σε περιβάλλον Mac.

Google calendar
Μια ψηφιακή ατζέντα στο cloud (σε εξωτερικό server) που είναι εύκολα προσβάσιμη από οποιανδήποτε υπολογιστή, κινητό ή ταμπλέτα ενός δικηγόρου, χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά εγγράφων από την μια συσκευή στην άλλη.

Rainlendar
Μια δωρεάν ποιοτική ψηφιακή ατζέντα που μπορεί να εγκατασταθεί τρέξει σε υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows, Mac ή Linux.

Efficient Address Book Free
Ένα δωρεάν ποιοτικό πρόγραμμα καταχώρησης επαφών.

LinkedIn
Το κατεξοχήν επαγγελματικό social network, για την καταχώρηση της επαγγελματικής εμπειρίας και των προσόντων και την διασύνδεση ενός δικηγόρου με τις επαγγελματικές επαφές του και τους συναδέλφους του.

Έγγραφα-Σημειώσεις

Microsoft Office
Η φημισμένη σουίτα εφαρμογών γραφείου της Microsoft, έχει να προσφέρει σ’ έναν δικηγόρο έναν επεξεργαστή κειμένου για να γράψει τα απαραίτητα νομικά έγγραφα (Word), ένα λογιστικό φύλλο για τα τα έσοδα και τα έξοδα του (Excel), ένα οργανωτή για τα mail και τις επαφές του (Outlook), μια πλατφόρμα για να φτιάξει παρουσιάσεις (Powerpoint) καθώς επίσης και μια πλατφόρμα δημιουργίας βάσεων δεδομένων για τους πελάτες του (Access) και ένα πρακτικό σημειωματάριο (OneNote).

OpenOffice
To ανοιχτού λογισμικού, δωρεάν υποκατάστατο της σουίτας Microsoft Office.

Evernote
Ένα πρακτικό σημειωματάριο, ιδανικό επίσης για brainstorming. Υλοποιημένο σε κάθε πλατφόρμα υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου και ταμπλέτας, ώστε ο χρήστης του να μπορεί να καταγράψει κάθε πολύτιμη πληροφορία μαθαίνει ή όποια ιδέα του έρχεται στο μυαλό ανά πάσα στιγμή και αυτή η πληροφορία να είναι επίσης προσβάσιμη από οποιαδήποτε πλατφόρμα χρησιμοποιεί.

Dropbox
Ανεβάζοντας τα αρχεία σας στον άπλετο χώρο που προσφέρει το Dropbox, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σ’ αυτά οποιαδήποτε στιγμή, από οποιαδήποτε πλατφόρμα υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου και ταμπλέτας.

GoogleDocs
Το ίδιο συμβαίνει αν ανεβάσετε τα αρχεία σας στην πλατφόρμα GoogleDocs.

Ελληνικά εξειδικευμένα προγράμματα

Τα ελληνικά εξιδικευμένα προγράμματα επικεντρώνονται στην ελληνική νομοθεσία, την παρακολούθηση και την σωστή καταγραφή των στοιχείων των υποθέσεων των πελατών και της ίδιας της εξέλιξης τους, των ενεργειών και των εγγράφων ενός δικηγόρου, καθώς και στην έκδοση παραστατικών, τιμολογίων και στην τήρηση των λογιστικών βιβλίων.

Νομολογία

Νόμος (Βάσεις νομικών δεδομένων και Νομικό FORUM)
Το καθιερωμένο πια πρόγραμμα της Intrasoft, περιλαμβάνει όλη την ελληνική νομοθεσία, τις αλλαγές της, την ύλη νομικών περιοδικών καθώς και τις αποφάσεις δικαστηρίων και το σκεπτικό τους για σημαντικές υποθέσεις απ’ όλη την Ελλάδα.

Προγράμματα οργάνωσης δικηγορικών γραφείων/νομικών εταιριών καθώς και συμβολαιογραφικών γραφείων

Πανδέκτης
Alma
Law Plus
Easylaw
Orad
Τιπούκειτος
Πρόγραμμα Για Δικηγόρο – Δικηγορικό Γραφείο και Λογιστικό Πρόγραμμα Βιβλίου Εσόδων – Εξόδων
B-Συμβόλαιο (για συμβολαιογράφους)

Ιστοσελίδες/Forums ελλήνων δικηγόρων

Ένας δικηγόρος στην εποχή του web έχει πια την δυνατότητα να συνομιλήσει, ακόμα και να ζητήσει συμβουλές από συναδέλφους που είναι μακριά του και να ενισχύσει επίσης έτσι τον κύκλο των επαφών του. Μπορεί να μάθει επίσης αμέσως πληροφορίες για τις αλλαγές της νομοθεσίας, για τα ασφαλιστικά και τα λογιστικά του. Και υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες και forums που επικεντρώνονται στην ενημέρωση και συνεργασία των ελλήνων δικηγόρων, νέων και μη.

Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών
LawyersVoice (Site)
LawyersVoice (Forum)
Δικηγόρος Online
Lawnet

Δημιουργία δωρεάν ιστοσελίδων/ιστολογίων

Στην εποχή μας σχεδόν δεν νοοείται ένας μεμονωμένος δικηγόρος ή μια νομική εταιρία να μην έχουν την δική τους ιστοσελίδα ή ιστολόγιο, στο οποίο να παρουσιάζεται η δουλειά, η εμπειρία, η εκπαίδευση και τα προσόντα τους, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να παρέχεται μέσω αυτού βοήθεια προς πιθανούς πελάτες τους μέσω συνεχούς ενημέρωσης τους για κοινά συναντώμενες νομικές υποθέσεις, ενισχύοντας την φήμη και την κοινωνική αναγνωρισιμότητα αυτών που το πραγματοποιούν.

Υπάρχουν επαγγελματίες (και εγώ προσωπικά) που σχεδιάζουν ιστοσελίδες σε δωρεάν ιστότοπους ή σε ιστότοπους επί πληρωμή με την ατομική διεύθυνση world wide web που θα επιλέξει ένας δικηγόρος, αλλά για κάποιον που κατέχει την τεχνολογία υπάρχουν επίσης και πλατφόρμες δωρέαν δημιουργίας ιστολόγιου ή ιστοσελίδας όπως οι εξής:

WordPress
Blogger
Blog
Wix

Το επόμενο άρθρο, που δεν θα αργήσει, θα επικεντρωθεί στο πως ο δικηγόρος θα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά, για τους επαγγελματικούς σκοπούς του, το έξυπνο κινητό ή την ταμπλέτα του.

(Συνεχίζεται…)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s